Stanovisko k medializovaným aktivitám Mesta Snina v oblasti investičnej výstavby.

01.05.2013 Snina

Dňa 26. 4. 2013 o 10.00h primátor mesta Snina, Ing. Štefan Milovčík, zvolal tlačovú konferenciu k téme „Stanovisko k medializovaným aktivitám Mesta Snina v oblasti investičnej výstavby“. Konferencia sa uskutočnila ako reakcia na medializované informácie v minulých dňoch o významnejších investičných aktivitách v Snine podporených Európskou úniou, ktoré podľa vedenia mesta boli nepravdivé.
Za účasti zástupcov miestnych a regionálnych novín boli na besede prítomní primátor mesta Štefan Milovčík, prednostka úradu Jana Rosičová a vedúci právneho oddelenia a správy majetku a služieb Ján Paľovčík. Besedu otvorila hovorkyňa MsÚ Zuzana Krupa, privítala účastníkov a odovzdala slovo primátorovi.
Vystúpenie primátora, Ing. Štefana Milovčíka, bolo zamerané k medializovaným nepravdivým informáciám o aktivitách mesta v oblasti investičnej výstavby. Konštatoval, že určite veľká väčšina obyvateľov i návštevníkov mesta v ostatných rokoch eviduje množstvo nielen prebiehajúcich, ale aj uskutočnených stavebných činností. Tieto sa podľa primátora vo veľkej miere darí realizovať predovšetkým kvôli možnostiam, ktoré poskytuje EÚ. V tomto programovacom období pre mesto bolo schválených na investičné akcie viac ako 22 mil. eur. Mesto Snina bolo jedným z prvých slovenských miest, ktoré začalo s elektronickým verejným obstarávaním. Takto sa podarilo z naprojektovaných a schválených vyššie uvedených 22 mil. eur ušetriť Európskej únii i mestskému rozpočtu viac ako 3 mil. eur. Konkrétne na rekonštrukciu kaštieľa zo schválených 2,4 mil. eur bolo elektronicky vysúťažených 1,4 mil. eur, t.j. pri rekonštrukcii kaštieľa bolo ušetrených EÚ a mestu 1 mil. eur. Je pravda, že počas výstavby sa vyskytli, tak ako pri každej podobnej rekonštrukcii, nevyhnutné doplňujúce práce vo výške 180-tisíc eur. V tomto prípade na reštaurátorské práce požadované Krajským pamiatkovým úradom v Prešove (stropné fresky, kamenné prvky) a statické zabezpečenie kvôli spadnutej klenbe v krajnej miestnosti, kde bol posunutý nosný múr o 8 cm.
Podobné doplňujúce práce bolo nutné uskutočniť aj pri výstavbe Domu pokojnej staroby (rekonštrukcia bývalého hotela Družba). Na tejto akcii z naprojektovaných a schválených takmer 2 mil. eur bolo ušetrených elektronickou aukciou 417-tisíc eur. Doplňujúce práce týkajúce sa taktiež statického zabezpečenia a protipožiarnej ochrany boli vo výške 149-tisíc eur.
Na výstavbe kanalizácie a vodovodu v okrajových častiach mesta sa taktiež ušetrilo z pôvodného rozpočtu 3,77 mil. eur 560-tisíc eur. Doplňujúce práce, ktoré boli vyvolané zosuvmi pri výkopových prácach a intenzívnych zrážkach na Ulici Jesenského, ale aj prácach na rozšírení kanalizácií k novopostaveným domom na Daľkove a na Ulici kpt. Nálepku a Ulici SNP, sa predpokladajú vo výške 200 tisíc eur.
Teda pri týchto troch investičných akciách, ktoré sa v súčasnosti dokončujú, spresnil ďalej primátor, bolo ušetrených takmer 2 mil. eur a spolu doplňujúce práce tvorili viac ako pol milióna eur. To znamená, že čistá úspora pre EÚ a mesto je takmer 1,5 mil. eur. Samozrejme pri týchto číslach si treba uvedomiť nedozierne následné pozitívne dôsledky, ktoré pre mesto vyplynú a vyplývajú nielen z týchto, ale zo všetkých aktivít, ktoré mesto realizuje. Mesto malo niekoľko kontrol, auditov, aj kontrolu z NKÚ, ktoré nenašli žiadne pochybenie a mesto nevracalo žiadne finančné prostriedky.
Prednostka Jana Rosičová upozornila na fakt, že nie je pravdou, že mesto podpisovalo dodatky k zmluvám na tieto investičné akcie. Po zistení nutnosti doplňujúcich prác sa vyvolalo rokovacie konanie so zhotoviteľom a podpísali sa nové zmluvy, v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Zákon o verejnom obstarávaní, toto počíta pri rekonštrukciách s doplňujúcimi prácami až do výšky 50 percent pôvodnej ceny. Ďalej zdôraznila, že mesto sa nebráni komunikácii s občanmi na čo slúži aj webové sídlo mesta, kde každý môže zadať svoje otázky a komunikovať elektronicky a rovnako dvere jej aj primátora sú kedykoľvek otvorené pre každého.
Vedúci právneho oddelenia a správy majetku a služieb, JUDr. Ján Paľovčík, informoval o podaní trestného stíhania na neznámeho páchateľa, nie na konkrétnu osobu, ako bolo medializované. Udialo sa tak po uverejnení niektorých faktov na sociálnej sieti. Tieto môžu poškodiť mesto aj v tom zmysle, že riadiace orgány po ich zachytení môžu začať považovať Sninu za nedôveryhodného partnera. Podľa neho mesto podpísalo nové zmluvy po odsúhlasení zmeny rozpočtu v zastupiteľstve, kde bolo hlasovanie výrazne nadpolovičné.

Zuzana Krupa
Hovorkyňa MsÚ
 

Vyberte región